Регионална здравна инспекция - Смолян
Gerb

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ГРАЖДАНИТЕ

Пътуващите за Африка да се пазят от заразяване с чума

По данни на Световната здравна организация, за последните два месеца и половина на остров Мадагаскар са регистрирани 1365 случая на чума (от тях 106 починали).

Източник на заразата са различни видове диви гризачи. Предава се основно по трансмисивен път с преносител бълхите и причинител Yersinia pestis (чумна бактерия). При 915 от заболелите на остров Мадагаскар се касае за пневмонична форма на заболяването, което сочи, че предаването чрез дихателни пръски и капки е основен механизъм за разпространение на чумата в Мадагаскар извън ендемичните селски райони.

Най – засегнати от пневмонична чума са градските райони, вкл. и столицата на Мадагаскар – Антананариво (там са регистрирани 41% от всички случаи) и пристанищния град Туамасина. Предаването на пневмонична чума чрез заразени пръски става при близък контакт на разстояние по-малко от два метра.

Инкубационният период на заболяването е между 1 и 7 дни.
            Създадени са девет центъра за лечение на чума в Мадагаскар, провеждат се и информационни кампании за начините на разпространение на заболяването и необходимите предпазни мерки. Въведен е скрининг на международното летище в столицата, както и санитарен контрол на входовете и изходите на засегнатите градове.
 

Основни съвети към пътуващите:

- Спазване на добра лична хигиена (миене на ръце, използване на сапуни или алкохолни разтвори за дезинфекция);

– Използване на репеленти с цел предпазване ухапването от бълхи;

– Избягване на контакт с гризачи (болни или мъртви);

- Избягване на близък контакт с лица, които имат горепосочените симптоми и може да са болни от чума;

- Избягване на пренаселени места, където са регистрирани случаи на пневмонична чума;

- Незабавно търсене на медицинска помощ за назначаване на антибиотична профилактика и наблюдение след близък контакт с лице, болно от чума или след ухапване от бълхи и контакт с телесни течности на заразени гризачи;

            Специалистите съветват да се потърси незабавно лекарска помощ, ако в рамките на престоя или една седмица след завръщането в страната се появят симптоми като внезапно втрисане, увеличени или болезнени лимфни възли, поява на кашлица, кръвохрачене и затруднено дишане, гадене и повръщане и бързо влошаване на общото състояние.