Gerb

НОВИНИ

С различни инициативи РЗИ – Смолян ще отбележи 7 април - Световен ден на здравето и професионален празник на здравните работници.

На 7 април светът отбелязва Световния ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964 г. Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. Мотото тази година е „Остаряване и здраве: Доброто здраве добавя живот към годините".

Регионална здравна инспекция – Смолян ще отбележи Световния ден на здравето с различни инициативи:

  • м. март – профилактичен преглед на зрението на 5-годишните деца в детските заведения на гр. Смолян, в партньорство с МБАЛ – Смолян и „Ротари клуб” – Смолян.
  • 3 април – Регионален съвет по здравеопазване с представяне на Регионална колегия на асоциацията на специалистите по здравни грижи и нови моменти в Национален рамков договор 2018г.
  • 4 април от 16,30 часа – молебен за здраве и благоденствие и панихида за починалите здравни работници в храм „Свети Висарион Смоленски”.
  • 5 април – тържество с колектива на РЗИ.
  • 12 и 13 април - профилактични прегледи на млечната жлеза, в РЗИ.

Световният ден на здравето е глобална инициатива, която приканва всички - от световните лидери до хората в различни страни, да се фокусират върху едно здравно предизвикателство със световна значимост. Акцентирайки върху новопоявяващите се здравни проблеми, Световният ден на здравето дава възможност да се започнат колективни действия за опазване здравето на хората и тяхното благоденствие.

Нека заедно отбележим Световния ден на здравето. Очакваме ви на 4 април от 16,30 часа в храм „Свети Висарион Смоленски”.